Jerry over rapport sekswerk: ‘Miljoenen verkwanseld, maar simpel stempeltje was al die tijd dé oplossing’

Ooit hoop ik de stukjes die ik de afgelopen tien jaar over prostitutie in Utrecht schreef te bloemlezen in een bundel met de titel Geouwehoer.

Sinds toenmalig burgemeester Wolfsen de bootjes aan het Zandpad tot zinken bracht en de ramen aan de Hardebollenstraat dichtspijkerde, wordt er in de fallische schaduw van de Dom -excusez les mots- meer geluld dan geneukt. Professioneel dan, hè.

Geouwehoer gaat dan ook niet over betaalde seks, maar over de oeverloze pogingen van diverse colleges om Wolfsens besluit -ingegeven door misstanden als mensenhandel en grof geweld- weer terug te draaien. Over het Nieuwe Zandpad, dat op het drollenveldje tussen het oude Zandpad en de rioolwaterzuivering (sexy!) moest herrijzen.

Over de nieuwe tippelzone die de bewoners van De Meern in de maag gesplitst kregen. En hoe al die plannen keer op keer sneefden op buurtprotesten en exploitatiegedoe. Waarbij moet worden aangetekend dat de strijd van de goeddeels witte Merenezen tegen de tippelzone bepaald succesvoller was dan het gevecht van Overvechters-van-kleur tegen het Zandpad.

Toch is er goed nieuws voor Overvecht. Want de commissie die zich onder leiding van minister van staat Winnie Sorgdrager over de toekomst van sekswerk in Utrecht heeft gebogen, adviseert in haar eindrapport om het Nieuwe Zandpad definitief op te geven.

Roodverlichte ramen

Het aloude hoerenlopen langs rijen roodverlichte ramen zou niet meer van deze tijd zijn. In plaats daarvan stelde Sorgdrager zogenoemde ‘proeftuintjes’ voor: knusse, kleinschalige poppenbordeeltjes verspreid door de hele stad. De hoerenloper moest in ’t vervolg stevige wandelschoenen aan, en een gedetailleerde plattegrond van Utrecht meenemen.

Gisteren werd duidelijk hoe die proeftuintjes-der-lusten er in de praktijk uit moeten zien. Sorgdrager stelt voor dat thuissekswerken gelegaliseerd wordt. Wat vrij grappig is, omdat illegaal thuiswerkende prostituees tien jaar lang als argument werden aangevoerd om nieuw sekswerkbeleid te legitimeren. Thuiswerk zou gevaarlijk zijn. Maar met een vergunning is dat probleem kennelijk zo verholpen.

Jarenlang van vergaderingen en beleidsplannen. Miljoenen gemeenschapsgeld verkwanseld. Terwijl de oplossing al die tijd een eenvoudig ambtelijk stempeltje bleek te zijn. Op een vrolijker slotakkoord voor mijn Geouwehoer-bundel had ik niet durven hopen.

Bron: https://www.ad.nl/utrecht/jerry-over-rapport-sekswerk-miljoenen-verkwanseld-maar-simpel-stempeltje-was-al-die-tijd-de-oplossing~a110e889/

———————

Reactie management Privehuis La Cloche:

Illegale thuisontvangst / sekswerk kan bestaan door internet omdat men daar adverteert om klanten te krijgen. Als men de illegaliteit gaat belonen en dus dat vrij laat komen er meer onveilige werkplekken voor sekswerkers met kans op beroving, verkrachting, mishandeling, inbraak maar tevens ook overlast voor buurt, en geen zicht van overheden op mensenhandel, gedwongenheid, hygiene, minderjarigheid. Waarom zijn vergunde en streng gecontroleerde bedrijven als veilige en legale werkplek met afdracht voor belasting nog nodig? Het is nu al lastig omdat veel sekswerkers mede door de laatste lockdowns maar ook door komst internet illegaal ontvangen in huizen, vakantieparken, hotels etc. Met zwart werken, en alle problemen die er bij komen kijken en waar overheden geen mankracht heeft voor handhaving. Wij als vergund sexbedrijf moeten bij adverteren in de krant als het AD (in de Telegraaf mogen we anno 2022 al niet eens meer adverteren) met een vergunningsnr adverteren anders weigert de krant de advertentie mede om illegale bedrijven of sekswerkers zo niet te laten adverteren. Dit kan je ook toepassen op internet.

Sta alleen advertenties toe met een controleerbaar vergunningsnummer zoals advertentiessites als www.kinky.nl, www.citygirl.nl, www.sexjobs.nl nu ook een controle hebben op minimum leeftijden van dames die willen adverteren. Politie kan dat online makkelijk controleren en bij overtreding website of advertentie offline of boete voor bedrijf die de website beheert. Zo pak je direct en effectief de illegale prostitutie aan, want zonder advertentie geen klantenstroom. Overigens had Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam dit idee al eerder geopperd. Ook met sluiting van raamprostitutie gaat men door in Nederland, ook in Den Haag zijn daar nu plannen voor, omdat raamprostitutie niet meer van deze tijd zou zijn door komst van internet. Rare en domme conclusie… door komst van internet en amper handhaving daarop floreert de illegale prostitutie als nooit tevoren, dat zorgt voor meer leegstand van raambordelen, zoals privehuizen en clubs daar ook last van hebben. De overheid beloont de illegaliteit en bevordert daar direct mensenhandel, uitbuiting, belastingontduiking, minderjarigeheid in prostitutie en overlast in woonbuurten mee.

Legaal sekswerk wordt zo met de week meer om zeep geholpen terwijl de wantoestanden in de illegaliteit en het aantal illegale sekswerkers toenemen. Waarom willen politici dit niet zien of is het bewust beleid om legaal sekswerk kapot te laten gaan? Wie het weet mag het zeggen.