Toen Jerry deze advertentie van de gemeente zag, dacht hij: ‘Kennelijk is er nog geld voor bullshitbaan’

Via Instagram bereikte mij afgelopen weken een wenkend carrièreperspectief. De gemeente Utrecht, zo bleek uit de advertentie op mijn tijdlijn, is op zoek naar een ‘wijkbewoner voor de beoordelingscommisie standplaatsen’. In de 20 tot 36 uur die met deze fijne betrekking is gemoeid, zou de wijkbewoner in kwestie moeten nagaan of standplaatshouders – denk bloemenstalletjes, haringkarren, ambulante kaasboeren – wel voldoende in hun wijk geworteld zijn.

Columnist Jerry Goossens © Angeliek de Jonge

Nou dacht ik dat de gemeente zo’n enorm begrotingstekort heeft dat ze gigantische bezuinigingen annex lastenverzwaringen moet doorvoeren om het schip der stad nog enigszins drijvend te houden. Maar kennelijk is er toch nog geld voor nieuwe bullshitbanen. Je hebt een verder niet gespecificeerde mbo-opleiding nodig om voor de functie in aanmerking te komen, maar dan mag je dus wel meebeslissen over de broodwinning van tientallen kleine, Utrechtse ondernemers die soms al decennia zijn geworteld op de plek die de nieuwe wijkbewoner voor de beoordelingscommissie standplaatsen ze met een pennenstreek kan afnemen.

Vorig jaar gooide het wethoudertje Susanne Schilderman een handgranaat onder de bestaanszekerheid van de Utrechtse kraamhouders door frivool te melden dat hun vergunningen niet langer automatisch zouden worden verlengd.

Het wethoudertje verwees naar een oekaze van de EU die dicteert dat de vergunde standplaatsen in ‘t vervolg Europees moeten worden aanbesteed. Wat zou kunnen betekenen dat de bloemenkraam waar je al decennialang met Moeder- of Valentijnsdag een boeketje haalt (hallo Nico!) ineens vervangen wordt door een Bulgaarse telefoonhoesjesverkoper.

De storm van protest waarin die achteloze, toondove maatregel resulteerde, trof het wethoudertje als een zomers onweer: onverwacht en hard. De bestuurlijke paniek die daaruit volgde, heeft nu dan toch voor nieuwe werkgelegenheid gezorgd. Die generieke mbo’er mag voor een vergoeding van tussen de €17,09 en €30,46 per uur gaan uitzoeken of standhouders voldoende voeling met de buurt hebben. Maar misschien is die mbo’er overgekwalificeerd voor de functie, daar iedereen op zijn vingers kan natellen dat een standplaatshouder die al tien jaar of langer op zijn/haar vaste stekje staat, automatisch in de stad is geworteld.

Misschien kan die mbo’er ook eens uitpluizen of ‘t wethoudertje wel voldoende voeling met de stad heeft.

Bron: ad.nl