Deze Utrechtse gemeenten zijn voor sekswerk vanuit huis

Utrecht – Tientallen gemeenten zien thuisprostitutie met een vergunning totaal niet zitten. In plaats van meer zicht op de branche, zouden sekswerkers juist onder de radar verdwijnen, zeggen de tegenstanders. Ook is er vrees voor overlast in woonwijken. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS en regionale omroepen. Ruim 150 gemeenten werkten mee aan de enquête, waarvan 14 uit de provincie Utrecht.
Al vijftien jaar wordt gesproken over nieuw, landelijk sekswerkbeleid. De Wet regulering sekswerk moet sekswerk thuis in principe overal mogelijk maken, net zoals een schoonheidsspecialist of kapper ook vanuit huis mag werken.
Sekswerkers moeten om thuis te kunnen werken wel 21 jaar zijn en een vergunning aanvragen. Steeds meer gemeenten staan al sekswerk vanuit huis toe. Er gelden wel strenge voorwaarden: sekswerkers moeten wonen op het adres en helemaal zelfstandig werken. Ook mogen ze niet opzichtig adverteren of merkbare aanloop van klanten hebben.
Verdeeldheid
Zowel het toestaan van sekswerk aan huis als de vergunningsplicht zorgt voor verdeeldheid onder gemeenten. De een is mordicus tegen, de ander ziet er geen kwaad in. En waar de een denkt dat een vergunning kan helpen om meer zicht te krijgen op de branche, denkt de ander juist dat het veel sekswerkers de illegaliteit in drijft.
Veel gemeenten zijn bang voor overlast of vinden dat ze te weinig zicht hebben op de veiligheid van sekswerkers. Ook is er vrees dat de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel in de buurt achteruit gaat. Andere gemeenten denken dat het controleren van arbeidsomstandigheden van sekswerkers thuis moeilijker is dan in bijvoorbeeld een seksclub.
Voorstanders
Toch zijn er ook tientallen Nederlandse gemeenten voorstander van sekswerk aan huis met een vergunning, ook in de provincie Utrecht. Voorstanders verwachten meer zicht te krijgen op de kwetsbare branche en hopen uitbuiting beter te kunnen bestrijden.
Onlangs werd bekend dat de gemeente Utrecht sekswerk vanuit huis mogelijk wil maken, net als bij andere aan huis gebonden beroepen. Sekswerk is een legaal beroep en daarom is het belangrijk dat dit in de stad veilig, schoon en transparant kan, stelt de gemeente. De voorwaarden voor sekswerk thuis worden opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening, het Utrechts College legt dit voor aan de gemeenteraad.
Amersfoort heeft nog geen standpunt ingenomen over de vergunningsplicht, maar is niet tegen sekswerk aan huis. De gemeente staat het in één woning al toe. Deze sekswerker woont in het pand en de verdiensten komen niet ten goede aan anderen.
Er is volgens de gemeente geen sprake van overlast en aan de buitenkant van de woning is niet te zien dat er prostitutie bedreven wordt.
Amersfoort heeft wel overlastklachten gekregen over sekswerkers die zónder toestemming actief waren in woningen, in één geval een Airbnb.
Utrecht wil thuissekswerk mogelijk maken: ‘Kan prima naast de kapper’
Ook Nieuwegein staat sekswerk aan huis onder voorwaarden al toe. De gemeente zegt zo beter zicht te hebben op de branche. “Alleen een meldplicht is te vrijblijvend.”
Eemnes is voor. “Sekswerk in de eigen woning is op dit moment op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening vergunningsplichtig. De extra vergunningplicht is een aanvulling op hetgeen in de APV staat.”
Stichtse Vecht is voorstander van een vergunningsplicht voor prostituees en volgt de ontwikkelingen met betrekking tot thuiswerken “met interesse”.
Tegenstanders
De Bilt is geen voorstander van sekswerk vanuit woningen en voorziet problemen bij de uitvoering. De gemeente verwacht dat het meer tijd en capaciteit zal kosten. “Vergunnen is daarnaast niet wenselijk omdat wij geen bedrijfsmatige activiteiten in woonwijken willen, onder andere in verband met overlast.”
Ook De Ronde Venen is vanwege mogelijke overlast van bezoekers geen voorstander van prostitutie aan huis. “Een vergunningstelsel kan ervoor zorgen dat er meer zicht komt op het sekswerk. Het biedt echter geen garantie. De vraag is ook hoeveel sekswerkers zich zullen registreren omdat ze bang zijn privacy te verliezen en/of het stigma krijgen dat veelal met sekswerk gepaard gaat.”
Nog geen standpunt
Houten en Rhenen hebben nog geen standpunt ingenomen. Hetzelfde geldt voor Montfoort, waar tussen 2018 en 2023 geen illegale prostitutie is geconstateerd. “Een vergunningsplicht onder prostituées zoals voorgesteld in de Wet regulering sekswerk is daarom tot nog toe geen onderwerp van bespreking geweest”, laat de gemeente weten.
Rhenen en Veenendaal hebben ook nog geen standpunt ingenomen. Bunnik verwijst naar eerdere kritische kanttekeningen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Wijk bij Duurstede verwacht dat door de vergunningsplicht misstanden in de seksbranche kunnen worden voorkomen dan wel verminderd. Over prostitutie aan huis denkt de gemeente nog na.
Sekswerkers zijn tegen
Sekswerkers zelf zien de wet in ieder geval niet zitten. Er is veel weerstand tegen verplichte registratie. Sekswerkers willen vaak niet dat hun baan bekend wordt. Ook zijn ze bang dat klanten worden gecriminaliseerd als sekswerkers niet over de juiste papieren beschikken.
Ook de GGD’en zijn tegen het in hun ogen “repressieve” wetsvoorstel. Zij zeggen dat ze geen rol willen hebben in de handhaving of bij beoordelingsgesprekken.
Na de val van het kabinet is de behandeling van het wetsvoorstel opnieuw op de lange baan geschoven. De vraag is nu wat het Rijk doet met de kritiek.

Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3706045/deze-utrechtse-gemeenten-zijn-voor-sekswerk-vanuit-huis